We behandelen de twaalf meest gestelde vragen over de zwembril voor jou. Sinds 2012 verkopen wij al zwembrillen, dus met onze ervaring kunnen we je vast wat leren over de zwembril. Mocht je vraag er toch niet tussen staan of wil je nog meer weten over zwembrillen en hoe je ze gebruikt, laat het ons weten en we gaan ook jouw vraag voor je beantwoorden.

Wat is een zwembril precies?

Een zwembril is een bril die met een elastiek om je hoofd vast zit. De bril heeft een waterdichte afsluiting die rond je ogen op de huid zit. Doordat dit goed aansluit en het elastiek de zwembril op z’n plaatst houdt krijg je tijdens het zwemmen geen water in je ogen. Zwembrillen worden over het algemeen gemaakt van siliconen. Dit materiaal is zacht voor de huid en voelt bij de meeste mensen comfortabel aan. De glazen van een zwembril zijn gemaakt van kunststof en zijn verkrijgbaar in allemaal verschillende kleuren en tinten.

Waarom zou je met een zwembril gaan zwemmen?

Wanneer je serieus gaat zwemmen zul je merken dat bij veel slagen je hoofd onder water is. Deze positie van het lichaam zorgt voor de minste weerstand van het water. Bij het zwemmen moet je je ogen open houden om te kijken waar je heen gaat en of je nog rechtdoor zwemt. Zelfs onder water wanneer je deze gestroomlijnde positie wilt blijven aanhouden zwem je met open ogen. Helaas heeft zwemwater, of het nu in het zwembad is of buiten in een meer of in de zee, altijd verontreinigingen die de ogen kunnen irriteren. Een zwembril zorgt ervoor dat je ogen beschermd worden tegen deze vieze deeltjes in het water. Tegelijkertijd kan je door een zwembril ook nog is veel beter kijken onder water. Tenzij je dus schoolslag zwemt met je hoofd boven water is een goede zwembril altijd aan te bevelen.

Wat is een goede zwembril?

Een goede zwembril vinden is niet altijd eenvoudig. Er zijn zoveel verschillende modellen, omdat er ook zoveel verschillende soorten mensen zijn die allemaal een andere pasvorm zoeken. Toch zijn er wel een aantal tips die je helpen om een goede zwembril te vinden. Ga als eerste na waar je de zwembril voor wilt gebruiken. Voor lange afstanden en trainingen is een comfortabele zwembril aan te raden. Terwijl voor korte zwemwedstrijden een kleine bril juist weer de voorkeur heeft. In onze zwembrillenwinkel maken we het heel eenvoudig voor je. Selecteer eerst wat voor type zwembril je nodig hebt en vind daarna eenvoudig een goede zwembril.

Waar koop je een zwembril

Wanneer je eenmaal een model zwembril gevonden hebt die goed past, dan blijf je natuurlijk bij dit model. In dat geval kan je op internet zoeken waar dit model in het vrolijkste kleurtje of voor een goede prijs verkrijgbaar is. Wanneer je nog op zoek bent naar een geschikt model kan je ook op internet terecht. Kijk naar welk type zwembril geschikt is voor jouw zwemactiviteit en ga voor een gangbaar model. Een veel gebruikt model zal bij de meeste mensen goed passen. Wil je toch wat zekerder zijn van het te kiezen model dan is een fysieke sportzaak natuurlijk ook een optie. Of vraag eens aan wat zwemmaatjes om hun zwembril te passen.

Hoe onderhoud je een zwembril?

Eenmaal een goede zwembril in je bezit dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee zwemmen. Door je zwembril goed te onderhouden doe je er langer mee. Spoel je bril na elke zwemactiviteit af met kraanwater en laat deze zo goed mogelijk drogen. Sommige zwembrillen komen met een speciaal zakje die de zwembril goed laat drogen. Berg een zwembril niet nat op in een afgesloten verpakking. Wanneer een zwembril te vaak nat opgeborgen wordt zonder dat deze goed kan drogen dan komt er op een gegeven moment schimmel in de zwembril.

Ga verder voorzichtig om met de glazen. Op de glazen zit een coating die ervoor zorgt dat de bril minder snel beslaat. Wanneer je deze met je vingers of met een doek aanraakt kan het zijn dat de coating beschadigd raakt en de zwembril eerder gaat beslaan.

De laatste tip is om je zwembril niet los in je zwemtas te stoppen. De neusbrug van een zwembril is het kwetsbaarste onderdeel. Wanneer de bril los in je tas zit kan het zijn dat deze dubbel klapt en er zo te veel druk op de neusbrug komt te staan. Het kan dan zijn dat de bril hier breekt. Een goed tasje voor je zwembril zorgt ervoor dat je zwembril langer mee gaat.

Waar moet je op letten bij een zwembril?

Bij de aanschaf van een zwembril moet je er op letten dat deze goed afsluit. Dit doe je door de zwembril zonder bandje op je gezicht te duwen. Merk je dat deze vacuüm zuigt of zelfs enkele seconden blijft zitten na het loslaten dan weet je dat de zwembril niet gaat lekken.

Qua glazen moet je er op letten dat je deze afstemt op de omgeving waarin je gaat zwemmen. Zwem je vaak in een donker zwembad dan kan je het beste kiezen voor transparante glazen. Zwem je veel buiten dan kunnen gepolariseerde glazen helpen om de schittering van de zon op het water te verminderen.

Verder moet je letten om het comfort van de zwembril. Tenzij je veel wedstrijden zwemt in het zwembad adviseren wij altijd om een wat groter model te kiezen. Deze zwembrillen zijn een stuk comfortabeler en laten minder rode kringen achter. Zo kun je zonder problemen meer dan een uur achterelkaar door zwemmen.

Hoe strak moet mijn zwembril zitten?

Wanneer je voor het eerst gaat zwemmen met een nieuwe zwembril zet je deze zo los mogelijk op je hoofd. Vervolgens ga je zwemmen en zul je merken dat deze, bijvoorbeeld met het afzetten van de kant, een beetje lekt. Zet de zwembril dan een klein beetje strakker, zodat deze niet meer lekt bij het afzetten. Op die manier zit de bril niet te strak en kan je er comfortabel langere tijd mee zwemmen.

Er zijn een paar uitzonderingen op bovenstaande techniek. Zwem je wedstrijden waarbij je het water in duikt van een startblok dan zal je de bril nog een stukje strakker op moeten zetten. Test dit vooral in een training, zodat je tijdens de wedstrijd zelf niet voor verrassingen komt te staan. Ook bij het zwemmen in zee kan het raadzaam zijn om de zwembril wat strakker te zetten dan je normaal zou doen. Een brekende golf kan je zwembril namelijk zo van je gezicht afslaan als deze niet strak genoeg zit.

Mijn zwembril beslaat, wat moet ik doen?

Nieuwe zwembrillen hebben vaak een coating om te voorkomen dat deze beslaat. Is je zwembril al wat ouder en begint deze te beslaan dan is dat nog geen reden om een nieuwe zwembril te kopen. Er zijn namelijk een paar eenvoudige trucs om te voorkomen dat je zwembril beslaat. De simpelste en makkelijkste methode is om wat spuug in je zwembril te gebruiken. Een aantal andere hulp middelen om te voorkomen dat je zwembril beslaat vind je hier. Ook zijn er anti-fog sprays te koop die zorgen voor een nieuwe coating. Deze coating gaat minder lang mee dan de originele coating, maar eens in de zoveel trainingen een spray zorgt ervoor dat je zwembril niet meer beslaat.

Wat is het verschil tussen een zwembril en een duikbril?

Vaak worden de termen zwembril en duikbril door elkaar gebruikt, toch is er wel verschil. De zwembril wordt namelijk tijdens het zwemmen gebruikt en de duikbril is een hulpmiddel bij het duiken. En met duiken bedoelen we dan snorkelen of duiken met perslucht en niet het schoonspringen van een duikplank. Duikbrillen vallen over de neus en ademen kan dus alleen via de mond. Dit is praktisch, omdat er gebruik gemaakt wordt van een snorkel of een duikfles. Een zwembril valt niet over de neus, waardoor het tijdens het zwemmen mogelijk is om via de neus uit te ademen.

Welke zwembril koop ik voor mijn kind?

Zwembrillen voor kinderen hebben vaak een leeftijdsaanduiding. Deze leeftijdsaanduiding geeft globaal aan hoe groot een zwembril is en bij welke leeftijdsgroep de zwembril past. Eén van de leeftijdsranges die gebruikt wordt is 0 tot 6 jaar. Je zult snappen dat dit een erg brede range is en dat niet elk kind in deze leeftijdsgroep de zwembril zal passen. Kijk dus vooral ook of je kind klein of groot is voor zijn of haar leeftijd en probeer daar de leeftijdsrange op aan te passen. Daarnaast zijn er voor kinderen allerlei leuke kleuren zwembrillen verkrijgbaar. Een vrolijke kinderzwembril is uiteindelijk alles wat je kind nodig heeft om lekker in het water te spelen.

Een zwembril gebruiken met bril of lenzen?

Zwemmen met een zwembril is altijd beter voor je ogen, helemaal als deze extra gevoelig zijn door het dragen van een bril of lenzen. Wanneer je met lenzen wilt zwemmen is de meest veilig optie om te kiezen voor een goed sluitende zwembril en te voorkomen dat zwemwater in contact komt met je ogen. Een lens kan door vervuild zwemwater namelijk besmet raken en je oog infecteren. Draag je normaal gesproken een bril dan is een zwembril op sterkte een optie om toch scherp te kunnen zien tijdens het zwemmen.

Mijn zwembril lekt water, wat kan ik doen?

Een lekkende zwembril is erg vervelend en het kan zijn dat je een nieuwe zwembril nodig hebt. Maar het is ook mogelijk dat het eenvoudig te verhelpen is met één van de volgende oplossingen. Je zwembril zit te los als deze water lekt als je afzet van de kant. Het kan ook zijn dat je zwembril lekt als deze te strak zit, de zwembril zit dan zo strak dat deze vervormt en gaat lekken. Je zwembril lekt wanneer deze niet volledig op je huid rust, maar bijvoorbeeld ook op je badmuts. Heb je alles geprobeerd en lekt je zwembril nog steeds? Zet de zwembril op je hoofd zonder bandje, zuigt deze niet meer vacuüm dan moet je op zoek naar een nieuwe zwembril.

Heb je een andere vraag over zwembrillen, laat het hieronder weten in de reacties en we proberen ook jouw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Getagged in:

Over de auteur

Ivo Hofland

Groot zwemfanaat en online specialist, en daarom ook het brein achter Zwembrilletjes.eu. Als hij niet aan het openwaterzwemmen is of zich in de crossfitbox of yogastudio bevindt, deelt hij graag zijn kennis en ervaring en het laatste nieuws op zwemgebied. Stay tuned!

Bekijk alle artikelen