Zwemmen: liever in het zwembad of toch bij voorkeur in open water? Als iemand me deze vraag met het mes op de keel zou stellen, zou ik vermoedelijk antwoorden met open water. Maar gelukkig hoef je niet per se te kiezen. Zwembad en open water hebben namelijk ieder hun eigen voordelen.

Het zwembad: dé plek om je techniek te trainen

Zwemmen in het zwembad is vooral bijzonder praktisch als je zwemtrainingen wilt doen. De baan is duidelijk gemarkeerd door middel van lijnen in het water en een zwarte streep op de bodem. Hierdoor hoef je je niet druk je maken over je oriëntatie in het water. Je kunt lekker naar beneden kijken en doorzwemmen. Het water zelf is schoon en helder en aanvaringen met vissen of waterplanten hoef je niet te vrezen.

Ook erg handig is dat je weet hoe lang het zwembad is. De meeste trainingen zijn namelijk opgebouwd uit verschillende sets oefeningen. Als je bijvoorbeeld een warm-up van 400 meter moet zwemmen, en je zwemt in een 50-meterbad, weet je dat dat acht baantjes zijn. In open water is dat een stuk lastiger te bepalen. Ook fijn aan het zwembad tot slot is dat er meteen ook gelegenheid is om je te douchen en om te kleden.

Zoek je de ideale zwembril voor zwembadtrainingen? Je vindt ze hier!

Open water: ideaal voor afstanden

Minder ideaal aan het zwembad is dat er chloor in het water zit. De een kan er beter tegen dan de ander, maar echt fijn voor je luchtwegen en haar is het natuurlijk niet, en om nou te zeggen dat het aangenaam ruikt… Ook kunnen zwembaden meestal niet tippen aan natuurwater qua beleving. De stilte, een mooie omgeving, statig voorbijglijdende zwanen, een snaterende eend. Dat geeft toch een ander gevoel dan een betonnen bak met blauw water en een heleboel andere zwemmers.

En dat brengt ons bij misschien wel het grootste voordeel van openwaterzwemmen: je hoeft het met niemand te delen! Waar je in het zwembad nogal eens opstoppingen hebt aan de kant en moet inhalen of inhouden, heb je in open water zelden last van andere zwemmers. Waar open water tot slot perfect voor is, is voor het trainen van lange afstanden, bijvoorbeeld voor triatlons of openwaterwedstrijden. In het zwembad moet je steeds keren, en kun je je ook steeds afzetten tegen de kant. In het open water daarentegen, kun je onafgebroken doorzwemmen. Meditatiever wordt het niet!

Op zoek naar een fijne zwembril voor openwaterzwemmen? Bekijk ze hier!

Zwembril voor openwaterzwemmen

Auteur

Lara Mol

Over de auteur

Lara Mol

Gastauteur voor zwembrilletjes.eu. Daarnaast freelance tekstschrijver en yogadocent. De liefde voor water is aangeboren, sinds de eerste Ironman nam het zwemmen een serieuze wending. Altijd gelukkig te maken met een spontane duik in zee.

Bekijk alle artikelen