Een van de fijne dingen aan zwemmen is dat je er zo weinig voor nodig hebt. Behalve zwemkleding is eigenlijk alleen een zwembril onmisbaar. Wat die zwembril vooral moet doen is je helder zicht verschaffen onder water. Niets zo vervelend als een groezelige, beslagen of gekraste bril. Gelukkig voorkom je dat gemakkelijk met deze vijf tips om je zwembril schoon te maken en te onderhouden.

1. Spoel je zwembril af na iedere sessie

Hoewel je het misschien niet meteen bedenkt, wordt je zwembril toch ‘vies’ in het water. Zwem je in het zwembad, komt er chloor aan je bril. Zwem je in zee wordt je bril zout. Van beide gaat de kwaliteit van je bril achteruit als je het laat zitten. Het silicone gaat verweren en uiteindelijk zal je bril daardoor dus niet meer goed aansluiten. Ook kunnen er door openwaterzwemmen modder- en zanddeeltjes aan je bril blijven hangen, die ‘m niet alleen vies maken, maar ook je lenzen kunnen beschadigen. 

Spoel je zwembril dus na ieder gebruik af met koud of lauwwarm water. Een simpele handeling die ervoor zorgt dat je vele malen langer plezier hebt van je bril! Eventueel kun je wat milde zeep en een zacht sponsje gebruiken om het bandje schoon te maken. Let er in dat geval op dat de zeep niet in aanraking komt met de glazen.

2. Raak nooit de binnenkant van de glazen aan

De meeste zwembrillen zijn tegenwoordig voorzien van een bescherm- of anti fog-laagje aan de binnenkant van de lenzen. Om dat laagje intact te houden is het van belang dat je de binnenkant van je glazen niet aanraakt. Houd ook sponsjes, doekjes en andere ruwe materialen uit de buurt van je glazen. Afspoelen volstaat!

3. Laat je zwembril aan de lucht drogen

Een nog vochtige bril meteen in je tas gooien? Niet zo’n goed idee. Op een vochtige bril hebben bacteriën en schimmels vrij spel. Als je je bril eenmaal grondig afgespoeld hebt kun je ‘m het beste aan de lucht laten drogen. Je kunt ‘m uithangen of eventueel op een handdoek leggen om te drogen. Droog je bril niet af, daarmee kun je de beschermlaag beschadigen. 

4. Bewaar je bril in een hoesje

Om langer plezier te hebben van je zwembril kun je ‘m het beste in een hoesje of case bewaren. Zo bescherm je je bril – bijvoorbeeld wanneer je ‘m samen met je andere spullen in je tas stopt – tegen stof, vuil en krassen.

5. Boost je anti fog-laag

Na verloop van tijd kan de werking van het beschermlaagje in je zwembril iets gaan afnemen. Dit kan zorgen voor beslagen glazen – vervelend! Gelukkig hoef je niet meteen een nieuwe zwembril aan te schaffen. Met een anti fog-spray of -druppels kun je je beschermlaagje eens in de zoveel tijd een boost geven. De werking is eenvoudig: je brengt de spray of druppels aan, laat de oplossing even intrekken en spoel je bril vervolgens goed af en laat ‘m drogen.

Nou, dat valt best mee toch? We hopen dat je met deze vijf eenvoudige tips lang en veel plezier van je favoriete zwembril hebt!

Over de auteur

Ivo Hofland

Groot zwemfanaat en online specialist, en daarom ook het brein achter Zwembrilletjes.eu. Als hij niet aan het openwaterzwemmen is of zich in de crossfitbox of yogastudio bevindt, deelt hij graag zijn kennis en ervaring en het laatste nieuws op zwemgebied. Stay tuned!

Bekijk alle artikelen