Veel mensen die regelmatig zwemmen, maken gebruik van een zwembril. Je ogen zijn dan tijdens het zwemmen beschermd tegen chloor en gespetter. Ook wedstrijdzwemmers gebruiken een zwembril. Dit om een optimale prestatie te kunnen leveren tijdens trainingen en wedstrijden. Het is natuurlijk erg vervellend als jouw zwembril beslaat. Hierdoor wordt je zicht namelijk behoorlijk beperkt. Heb je hier ook last van en ben je op zoek naar een oplossing? Lees dan deze blog! Hierin staan verschillende tips die helpen voorkomen dat jouw zwembril beslaat.

Handigheidjes tegen een beslaande zwembril

Heb je vaak last van een beslagen zwembril, waardoor je de bril keer op keer moet schoonvegen? Er zijn verschillende handigheidjes die ervoor zorgen dat je zwembril niet meer beslaat. Probeer eens een van onderstaande tips:

  • Doe wat speeksel (spuug) aan de binnenkant van de glazen voordat je gaat zwemmen. Spoel vervolgens af met koud water uit de kraan. Het gevolg is dat er een dun laagje achterblijft op de glazen, waardoor waternevel zich er niet op kan afzetten.
  • Ook een druppeltje afwasmiddel of shampoo doet het goed om het beslaan van je zwembril te voorkomen. Gebruik je vingers niet bij het uitspoelen, want dan wordt het beschermende laagje direct verwijderd.
  • Zorg dat je de zwembril droog op je droge hoofd opzet, dus al voordat je het zwembad betreedt. Er is dan geen of weinig vocht aanwezig in de bril, wat ervoor zorgt dat de glazen langer onbeslagen blijven.

Zwembril met anti-fog laag

Bovenstaande handigheidjes kunnen dus helpen tegen een beslagen zwembril. Bij de eerste twee tips creëer je als het ware een tijdelijk beschermlaagje. Als je zwembril toch beslaat na verloop van tijd – wat bij bovenstaande oplossingen vaak het geval is – dan kun je er ook voor kiezen om een zwembril met anti fog-laag aan te schaffen. In de glazen van deze brillen is een beschermlaagje aangebracht, waardoor je glazen niet meer beslaan. Op de verpakking van de zwembril staat vermeld of deze beschikt over een anti fog-laag. Belangrijk is wel dat je niet of zo min mogelijk met je vingers in de zwembril wrijft, omdat de laag dan beschadigd raakt.

Zwembril met SWIPE anti fog-technologie

De nieuwste uitvinding op het gebied van niet-beslaande zwembrillen, is de zwembril met zogenaamde SWIPE-technologie. Zoals de naam al doet vermoeden, mag je met deze revolutionaire zwembril juist wél met je vingers in de glazen wrijven. Sterker nog, graag zelfs! Het bijzondere van deze bril is namelijk dat de anti fog-laag aan de binnenkant van de glazen steeds opnieuw gereactiveerd kan worden. Zodra je dus merkt dat je bril gaat beslaan, dompel je ‘m in het water en wrijf je de glazen even op met je duimen. Vervolgens kun je weer een hele tijd met niet-beslagen glazen zwemmen. Magic? Dat valt mee. Wat je feitelijk doet is kleine deeltjes vuil wegvegen die ervoor zorgen dat de beschermlaag z’n werk niet goed kan doen. Behalve dat de coating steeds opnieuw gereactiveerd kan worden, houdt ‘ie ook nog eens tot tien keer langer dan coatings in zwembrillen zonder deze nieuwe technologie. Wil je voor de echte langetermijnoplossing gaan, dan is deze zwembril dus dé oplossing.

Anti fog-spray

Mocht je nog een oude zwembril hebben die je graag wilt blijven gebruiken en ondanks bovenstaande tips last blijven houden van beslagen glazen, is er een laatste redmiddel: de anti fog-spray. Met deze spray breng je handmatig een beschermlaagje aan op je glazen, waardoor ze niet meer kunnen beslaan. Je spuit de anti fog-spray op de binnenkant van je brillenglazen en spoelt je bril vervolgens af; een dun laagje hecht zich aan de glazen en voorkomt zo dat ze beslaan. Kortom, met deze oplossingen behoren beslagen zwembrillen voorgoed tot de verleden tijd!

Over de auteur

Ivo Hofland

Groot zwemfanaat en online specialist, en daarom ook het brein achter Zwembrilletjes.eu. Als hij niet aan het openwaterzwemmen is of zich in de crossfitbox of yogastudio bevindt, deelt hij graag zijn kennis en ervaring en het laatste nieuws op zwemgebied. Stay tuned!

Bekijk alle artikelen