Iedere openwaterzwemmer en triatleet weet hoe hinderlijk of zelfs verblindend fel zonlicht op het wateroppervlak kan zijn. Het belemmert je zicht enorm, waardoor je bijvoorbeeld andere zwemmers, boten of de boeien die het parcours aangeven niet goed kunt onderscheiden. Verre van ideaal! Met een zwembril met gepolariseerde glazen ben je voor eens en voor altijd van dit probleem verlost – en je kunt ‘m ook gebruiken als de zon niet schijnt!

De voordelen van een zwembril met gepolariseerde glazen

Wat gepolariseerde glazen doen is ervoor zorgen dat horizontale zonnestralen uitgefilterd worden, schittering en reflectie verminderd worden en je ogen zich meer kunnen ontspannen. Hiermee zorgt een zwembril met gepolariseerde glazen dus voor beter zicht en meer veiligheid tijdens het zwemmen in zonnige omstandigheden.

Een bijkomend voordeel van een zwembril met gepolariseerde glazen is dat je niet voor ieder weertype een andere bril nodig hebt. Dit type zwembril is namelijk ook gewoon goed te gebruiken bij bewolktere omstandigheden. Dat komt omdat gepolariseerde glazen horizontale zonnestralen en schittering uitfilteren, maar niet per se donkerder maken, zoals bijvoorbeeld getinte glazen. Een bril voor alle weersomstandigheden dus, en als het er niet te donker is kun je ‘m zelfs in het zwembad gebruiken.

Het verschil tussen gepolariseerde, spiegelende en getinte glazen

Spiegelende glazen, getinte glazen, gepolariseerde glazen… Met al die verschillende typen glazen op de markt is het soms een beetje lastig door de bomen het bos te zien. We zetten de verschillen nog even kort voor je op een rijtje.

  • Getinte glazen zijn – zoals de naam doet vermoeden – getint, oftewel wat donkerder van kleur dan heldere glazen. Hierdoor verminderen ze de felheid van het licht in bijvoorbeeld zwembaden met fel TL-licht of zonnig weer bij het buitenzwemmen. Zwembrillen met getinte glazen helpen niet per se tegen schittering op het water. Ook zijn ze minder bruikbaar in donkerdere omstandigheden
  • Spiegelende glazen lijken een beetje op de glazen van een zonnebril: ze zijn glimmend en weerspiegelend. Zwembrillen met spiegelende glazen reflecteren het licht dus weg van je ogen en geven een donkerder zicht. Fijn bij heldere zonnige dagen. Maar ook op bewolkte dagen reflecteren spiegelende glazen het licht weg van je ogen, wat kan resulteren in een te donker zicht. Ook zijn zwembrillen met gespiegelde glazen minder geschikt voor het wegnemen van schittering.
  • Gepolariseerde glazen hebben als voordeel ten opzichte van de andere twee type glazen dat ze bruikbaar zijn in diverse omstandigheden, zoals uitgelegd in de eerste alinea. Er is een specifieke situatie waarin spiegelende glazen prettiger zijn en dat is wanneer je zwemt rond het middaguur, wanneer de zon zo’n beetje recht boven je staat. Er is dan geen schittering en er zijn geen horizontale zonnestralen, waardoor de gepolariseerde glazen niets hebben om uit te filteren. Toch kan het licht dan nog hinderlijk fel zijn. In dit geval geeft een zwembril met spiegelende glazen het beste zicht.

Ben je er over uit wat jouw ideale zwembril is? Bekijk dan ons aanbod zwembrillen voor openwaterzwemmen. Liever nog even verder lezen? Dan vind je de volgende blogs misschien ook interessant.

Over de auteur

Ivo Hofland

Groot zwemfanaat en online specialist, en daarom ook het brein achter Zwembrilletjes.eu. Als hij niet aan het openwaterzwemmen is of zich in de crossfitbox of yogastudio bevindt, deelt hij graag zijn kennis en ervaring en het laatste nieuws op zwemgebied. Stay tuned!

Bekijk alle artikelen