We schreven hier al eerder over onze voorliefde voor winterzwemmen. Omdat het de ultieme resilience training is. Jezelf blootstellen aan kou is echter niet alleen goed voor je mentale weerbaarheid, maar ook voor je lijf! Vraag het kou-expert Wim Hof maar.

De Wim Hof-methode

Waar Wim Hof, a.k.a. ‘The Iceman’ jarenlang als excentriekeling beschouwd werd, is hij inmiddels een wereldwijde sensatie. Slechts gekleed in een korte broek en op een paar wandelschoenen een berg beklimmen, ruim vijftig meter onder ijs zwemmen, blootsvoets een halve marathon rennen bij temperaturen onder de -20°C of bijna twee uur doorbrengen in een ijsbad, Wim Hof draait zijn hand er niet voor om. De boodschap? We kunnen veel meer aan dan we denken. 

Op dit principe baseerde Wim Hof zijn inmiddels wereldberoemde Wim Hof-methode (WHM). De methode bestaat uit drie pilaren: ademhaling (breathing), blootstelling aan kou (cold therapy) en toewijding (commitment). De laatste pilaar vormt de basis van de methode: zowel blootstelling aan kou als bewuste ademhaling vergt geduld en toewijding. Wanneer je bereid bent die investering te doen, kun je door middel van bewuste ademhaling en blootstelling aan kou steeds beter je lichaam en geest leren beheersen. 

De voordelen van koutherapie

Blootstelling aan kou of koutherapie is de laatste jaren zo immens populair geworden, omdat het steeds meer positieve effecten op de gezondheid lijkt te hebben. De Wim Hof-methode noemt onder meer de volgende voordelen:

  • Versterking van je immuunsysteem
  • Vermindering van de symptomen van auto-immuunziekten
  • Vermindering van ontsteking, zwelling en spierpijn (en hierdoor dus een verbetering en sneller herstel van sportprestaties)
  • Verbeterde slaapkwaliteit
  • Een verbeterd metabolisme
  • Meer energie en focus
  • Vermindering van stress

En dit is nog maar het topje van de ijsberg, wetenschappelijk onderzoek naar koutherapie is nog altijd gaande. Redenen te over om met koutraining te beginnen dus!

WHM & winterzwemmen

Binnen de Wim Hof-methode zijn het nemen van koude douches en ijsbaden de bekendste manieren van jezelf blootstellen aan kou. Zwemmen in open water, en dan met name koud water, is echter ook een perfecte manier om aan koutraining te doen. (En eerlijk is eerlijk, buiten zwemmen in hartje winter ligt, zoals doorgewinterde zwemmers weten, niet heel ver af van het nemen van een ijsbad.) Team Wim Hof moedigt zwemmen in (koud) open water dan ook van harte aan als onderdeel van de Wim Hof-methode. Maar je hoeft natuurlijk geen Wim Hof-adept te zijn om te profiteren van de positieve effecten van winterzwemmen op je algehele welzijn. 

Kortom, je gezonder, sterker en gelukkiger voelen? Ga de uitdaging van het winterzwemmen aan. Want wie water van twee graden weet te trotseren kan alles aan!

Over de auteur

Lara Mol

Gastauteur voor zwembrilletjes.eu. Daarnaast freelance tekstschrijver en yogadocent. De liefde voor water is aangeboren, sinds de eerste Ironman nam het zwemmen een serieuze wending. Altijd gelukkig te maken met een spontane duik in zee.

Bekijk alle artikelen