Het bijna meditatieve bewegen op je ademhaling, het nut van een sterke core, het ‘flowen’ door het water of op je mat… Een van de eerste dingen die me als fervent beoefenaar van ashtanga-yoga meteen opviel toen ik een jaar of anderhalf geleden begon met zwemmen, is hoeveel overeenkomsten zwemmen heeft met yoga, en hoeveel baat je in het zwemmen bij een achtergrond in yoga hebt. Nieuwsgierig hoe yoga jouw zwempractice kan ondersteunen en verbeteren? Je leest het in dit artikel.

Je ademhaling is je basis

Een cruciale factor voor goed kunnen zwemmen is een efficiënte ademhaling. Je moet je ademhaling kunnen timen met je slag en boven water in en onder water uit kunnen ademen. Idealiter is je inademhaling korter en je uitademhaling langer. Ook moet je je ademhaling kunnen aanpassen aan de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld golven of andere passerende zwemmers. Kortom, je hebt behoorlijk serieuze ademhalingsskills nodig om goed te kunnen zwemmen.

En laat dit nu precies ook de basis van yoga zijn: bewust bewegen op je ademhaling en gefocust en beheerst blijven ademen, ook in zwaardere, complexere houdingen. Wanneer je daarmee regelmatig oefent, zul je zien dat ook in het zwemmen je ademhaling je drijvende kracht wordt. Sterker nog, wat ademen betreft ís zwemmen eigenlijk net yoga. 

Verbeterde kracht, mobiliteit en flexibiliteit

Ook het hebben van voldoende kracht, mobiliteit (de mate van beweeglijkheid van je gewrichten) en flexibiliteit (de mate waarin je je spieren passief kunt verlengen) is van belang voor een efficiënte slag. Met meer kracht kun je jezelf beter voortstuwen bij het doorhalen. Meer mobiliteit zorgt voor een optimalere ligging, rotatie en krachtoverbrenging. Meer flexibiliteit tot slot, zorgt ervoor dat je je spieren verder kunt verlengen en dus meer kracht kunt zetten per slag. Natuurlijk kun je van nature al sterk, mobiel of flexibel zijn. Maar helaas verbeteren kracht, mobiliteit en flexibiliteit niet per se door het zwemmen zelf. Daarvoor zul je dus aanvullende oefeningen moeten doen.

Met yoga sla je meteen drie vliegen in één klap! Natuurlijk is yoga iets heel anders dan krachttraining, maar het draagt zeker bij aan je algehele kracht, doordat je je lichaamsgewicht in diverse houdingen voor langere tijd moet kunnen dragen. Dit zorgt voor sterkere botten en gewrichten, een sterkere core en meer stabiliteit. Daarnaast is het gebruikelijk in yoga om houdingen voor een aantal ademhalingen of zelfs een aantal minuten vast te houden, afhankelijk van de stijl yoga die je beoefent. Hierdoor kan het diepere bindweefsel ontspannen waardoor je gewrichten uiteindelijk meer beweeglijkheid krijgen en stretch je je spieren, waardoor ze langer worden. Met andere woorden: je verbetert je mobiliteit en flexibiliteit.

Zwemmen of yoga

Bewustzijn van je lichaam

Zwemmen is een echte technieksport. Tijdens het zwemmen moet je dan ook op allerlei dingen tegelijk letten. Is je core voldoende aangespannen? Liggen je benen hoog genoeg in het water? Steek je je armen niet kruislings in? Is je elleboog wel gebogen bij het doorhalen? Om al deze aspecten goed te kunnen afstemmen en finetunen, helpt het dus enorm als je je bewust bent van je lichaam en hoe het functioneert.

Het hebben van een regelmatige yogapractice kan daar goed bij helpen. Doordat je in yoga complexe houdingen beoefent en constant bezig bent met alignment, word je steeds beter in het voelen, begrijpen, aansturen en coördineren van je lichaam en bewegingen. Een onmisbare vaardigheid voor iedere zwemmer!

Naast bovengenoemde voordelen zorgt het beoefenen van yoga er ook nog voor dat je lichaam soepel blijft in plaats van stijver wordt, helpt het blessures voorkomen en bezorgt het je meer mentale veerkracht, die weer bijzonder goed van pas kan komen in pittige trainingen of wedstrijden. Kortom, een nog betere zwemmer worden? Begin met yoga!

Auteur

Lara Mol

Over de auteur

Lara Mol

Gastauteur voor zwembrilletjes.eu. Daarnaast freelance tekstschrijver en yogadocent. De liefde voor water is aangeboren, sinds de eerste Ironman nam het zwemmen een serieuze wending. Altijd gelukkig te maken met een spontane duik in zee.

Bekijk alle artikelen