Een speciale zwembril voor winterzwemmen? Jazeker! De grootste uitdaging van winterzwemmen is vanzelfsprekend het ijskoude water trotseren. Bij uitstek via je hoofd en gezicht verlies je veel warmte. Je hoofd bescherm je met een siliconen of neopreen badmuts. Maar ook je gezicht kun je extra tegen de kou beschermen, en wel met een zwemmasker. Je leest alles over deze zwembril in dit artikel!

Koudwaterongemakken: brain freeze

Voor veel openwaterzwemmers die in de winter doorzwemmen is het een bekende ervaring: de zogenaamde ‘brain freeze’, of ‘ice cream headache’. Deze vorm van hoofdpijn geeft een scherpe, stekende pijn in het gezicht en het voorhoofd. Dit kan veroorzaakt worden door het nuttigen van bijvoorbeeld ijsjes of ijskoude drankjes, maar dus ook door (plotselinge) blootstelling aan (ijs)koud water. De pijn wordt in dat geval veroorzaakt door de shock die de voor kou gevoelige zenuwen in je gezicht krijgen wanneer je je hoofd onder water doet.

Gelukkig is deze vorm van hoofdpijn geen ernstige aandoening, maar vooral een lichamelijk ongemak. De pijn is meestal net zo snel weer verdwenen als ‘ie opkwam en duurt zelden langer dan een paar minuten. Maar vervelend blijft het. Het helpt in ieder geval om langzaam en geleidelijk het water in te gaan om zo aan de kou te wennen – sowieso een belangrijk punt om veilig aan koudwaterzwemmen te doen. Ook zul je naarmate je meer ervaring opdoet met koutraining waarschijnlijk minder last krijgen van deze pijn. Blijft het toch gevoelig, of zoek je net even wat meer comfort? Probeer dan eens een zwemmasker!

Het zwemmasker: voor extra bescherming en comfort

Een ‘zwemmasker’ klinkt heftiger dan het is. In feite is een zwemmasker een iets groter uitgevallen zwembril, met grotere en soms doorlopende glazen. Dit is sowieso al prettig voor openwaterzwemmen. De grotere, gebogen glazen zorgen er namelijk voor dat je 180° zicht hebt. Ook zitten zwemmaskers een stuk comfortabeler dan normale zwembrillen, omdat de druk over een groter deel van je gezicht verdeeld wordt.

Maar het belangrijkste punt voor winterzwemmers is toch het simpele feit dat een groter deel van je gezicht – en wel precies het gevoelige deel rondom je ogen – afgeschermd is van het koude water. Op die manier kan het dragen van een zwemmasker tijdens het zwemmen in koud water zorgen voor een net iets comfortabelere ervaring. Benieuwd? Zwembrilletjes.eu biedt een ruim assortiment aan zwemmaskers, voor volwassenen en kinderen en van kwaliteitsmerken Zoggs en Aquasphere. Meer weten over winterzwemmen? Lees dan ook onderstaande artikelen.

Over de auteur

Lara Mol

Gastauteur voor zwembrilletjes.eu. Daarnaast freelance tekstschrijver en yogadocent. De liefde voor water is aangeboren, sinds de eerste Ironman nam het zwemmen een serieuze wending. Altijd gelukkig te maken met een spontane duik in zee.

Bekijk alle artikelen