Bij zwembrilletjes.eu zijn we fan van zwemmen. Het liefst zwemmen we dan ook het hele jaar door. Buiten, als het even kan. Lees onze blog over winterzwemmen maar. Overweeg je dit jaar ook om de winter door buiten te blijven zwemmen? Dan is dit je moment om te beginnen!

De zomer begint langzaam op z’n eind te lopen. Waar de watertemperatuur langere tijd redelijk stabiel was, begin je nu te merken dat het water langzaam maar zeker weer begint af te koelen. Het is nu nog goed te doen om langere afstanden te zwemmen, maar met het vorderen van de weken zal de zwemtijd steeds korter worden. En daarom is dit het ideale moment om – mocht je nu nog niet buiten zwemmen – in te stappen als je in de winter buiten wilt gaan zwemmen!

Het verloop van de watertemperatuur

De uitdaging van winterzwemmen is niet zozeer het zwemmen zelf, maar veel meer in het weerstaan van de kou. Waar de temperatuur van veel buitenwateren momenteel nog zo rond de 18°C ligt, gaat de temperatuur naarmate de herfst vordert steeds verder zakken. (Ter vergelijk: de watertemperatuur in binnenzwembaden ligt grofweg tussen de 26 en 30°C.) In de winter zakt de temperatuur nog verder, meestal tussen de 10 en 5°C en als er ijs ligt zelfs richting het vriespunt. Natuurlijk zijn er veel verschillende factoren van invloed op de temperatuur, zoals hoe streng de winter is, hoeveel zonuren er zijn en waar je precies meet. Actuele informatie over de watertemperaturen van een aantal grote wateren in Nederland vind je op de website van Rijkswaterstaat.

Geleidelijk opbouwen

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kan een paar graden verschil in temperatuur al een enorm verschil in perceptie maken. Waar water boven de 21°C voor de meeste zwemmers nog comfortabel voelt, kan het water tussen de 20 en 17°C al behoorlijk fris voelen wanneer je erin gaat. Je kunt je op die manier gemakkelijk voorstellen dat het steeds moeilijker wordt om het water in te gaan naarmate de temperaturen zakken.

Daarom is de beste manier om je voor te bereiden op het winterzwemmen simpelweg op tijd beginnen! Zo kun je met het dalen van de (water)temperatuur je lichaam geleidelijk laten wennen aan het steeds kouder wordende water. Wanneer je regelmatig (twee à drie keer per week) in steeds kouder wordend water zwemt en eventueel probeert de tijd dat je in het water blijft geleidelijk steeds iets langer te maken (uiteraard nooit langer dan goed voelt), kun je uiteindelijk behoorlijk koude temperaturen weerstaan. Kortom, je carrière als winterzwemmer begint nu!

Auteur

Lara Mol

Over de auteur

Lara Mol

Gastauteur voor zwembrilletjes.eu. Daarnaast freelance tekstschrijver en yogadocent. De liefde voor water is aangeboren, sinds de eerste Ironman nam het zwemmen een serieuze wending. Altijd gelukkig te maken met een spontane duik in zee.

Bekijk alle artikelen