Zwembrillen zijn te koop in alle soorten en maten, maar wat vaak het eerst opvalt zijn de glazen. Je hebt transparante glazen, glazen met een tint en zelfs ook spiegelende glazen. Na de pasvorm is het soort glas van de zwembril het belangrijkste aspect om je keuze op te baseren. Overigens zeggen we hier glas, maar bij alle zwembrillen zijn de glazen gemaakt van een plastic-soort die uitermate geschikt is om doorheen te kijken.

Een tijdje terug hebben we je al uitgelegd waarom je voor een zwembril met transparante glazen zou kiezen. In dit artikel gaan we uitleggen waarvoor getint glazen geschikt zijn en waarom je hiervoor zou kiezen.

Op de eerste plaats beschermt een zwembril je ogen tegen het water, waardoor je comfortabel kunt blijven zwemmen. Daarnaast werkt een zwembril hetzelfde als een zonnebril. Als de zon schijnt zet je in plaats van een zonnebril een zwembril met getinte glazen op. Hierdoor hoef je minder te knijpen met je ogen en worden je ogen zelfs beschermt tegen de Uv-stralen in het zonlicht.

Iedereen die in de zomer wel eens op een boot heeft gezeten kent het gevoel dat water het zonlicht versterkt. Dit klopt ook, omdat het water als een soort spiegel het zonlicht weerkaatst. Een goede bescherming tegen dit extra licht is dus geen overbodige luxe. Ook in het zwembad kan het zonlicht soms vervelend op het water reflecteren. Als je in een buitenbad zwemt of als de ramen van het zwembad precies op het zuiden gelegen zijn kan je ook baat hebben bij een zwembril met getinte glazen.

De getinte glazen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. De meest gangbare tinten zijn blauw en grijs/zwart. Deze laatste tint zorgt voor de meeste lichtreductie, terwijl de kleuren er natuurgetrouw uit blijven zien. De blauwe tint is vooral geschikt als compromis tussen een transparante en een getinte zwembril. De lichtreductie is wat minder, waardoor je in een donker zwembad toch nog genoeg ziet terwijl de bril bij veel licht wel voldoende bescherming biedt. Ideaal voor mensen die gewoon met één zwembril willen zwemmen en niet voor elke situatie een andere zwembril willen gebruiken.

Op onze website kan je heel eenvoudig een selectie maken van alle zwembrillen met getinte glazen, zodat je precies kan vinden waar je naar op zoek bent. Bekijk hier alle zwembrillen met getinte glazen.

Over de auteur

Ivo Hofland

Groot zwemfanaat en online specialist, en daarom ook het brein achter Zwembrilletjes.eu. Als hij niet aan het openwaterzwemmen is of zich in de crossfitbox of yogastudio bevindt, deelt hij graag zijn kennis en ervaring en het laatste nieuws op zwemgebied. Stay tuned!

Bekijk alle artikelen