Het moet gezegd: je ontdekt nog eens wat in zo’n lockdown. Midden in de winter baantjes trekken in het buitenzwembad, bijvoorbeeld. Zelf doe ik het inmiddels een maand of drie, en ik ga het straks nog missen. Waarom ’s winters buiten zwemmen een absolute aanrader is.

Het was even slikken, toen in december ook de zwembaden de deuren weer moesten sluiten. Want waar je veel sporten prima zelf thuis of buiten kunt doen, wordt zwemmen ‘s winters toch lastig zonder zwembad. Open water is een optie, maar gezien de temperaturen hou je dat niet erg lang vol, zeker als je zonder wetsuit zwemt. Leuk voor als je de nieuwe Wim Hof wilt worden dus, maar minder geschikt voor afstanden zwemmen of trainingen.

Een doorgewinterd zwemmer laat zich echter niet zomaar uit het veld, eh, zwembad slaan. En gelukkig bleek dat ook niet te hoeven: het buitenzwembad van De Mirandabad in Amsterdam was gewoon open. Dat werd wekkers zetten om online kaartjes te bemachtigen en ruim anderhalf uur op en neer in de auto, maar hé, we konden weer zwemmen!

Gelukkig hadden mijn zwembuddy en ik al enige ervaring met ’s winters open water zwemmen. Het tot maar liefst 21 graden verwarmde buitenbad leek ons dus pure luxe. En inderdaad, warm is anders, maar een klein uur zwemmen bleek zonder pak goed te doen. Je gaat er ook lekker hard van zwemmen, trouwens.

Na een uitzending van de NOS raakten meer zwembadeigenaren geïnspireerd tot het openen van hun buitenzwembad. Hoera, meer plek voor meer zwemmers! Wij verhuisden naar zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn. In dit gezellige 25-meterbad maken ze een waar feestje van elke sessie. Vriendelijk personeel, gezellige gekleurde lampjes, lekker foute muziek en als kers op de taart een hartverwarmend kopje koffie of thee na afloop om weer een beetje op temperatuur te komen.

En wat een sessies hebben we er inmiddels op zitten: zwemmen in het pikkedonker, zwemmen bij vorst, zwemmen met de hopen sneeuw naast het bad en zwemmen onder de meest schitterende zonsopkomsten. Een beetje afzien, maar vooral intens genieten. En die koffie achteraf? Die smaakte nog nooit zo goed. Onvergetelijk!

Geïnspireerd tot een sessie in het buitenbad? Dit moet je weten!

  • De spelregels kunnen variëren per zwembad, maar reserveren doe je veelal online: je boekt een bepaald tijdsslot, met een maximaal aantal zwemmers. Zo kan de anderhalve meter afstand gewaarborgd worden. Bekijk hier waar je bij jou in de buurt kan zwemmen.
  • Alleen het buitenbad is geopend. Dat betekent in principe geen douches en toiletten. Wel is er vaak een tent of overkapping aanwezig, waar je je om kunt kleden en je spullen droog kunt leggen in geval van regen.
  • Het is handig om je zwemkleding vast aan te hebben. Dit scheelt je kostbare zwemminuten!
  • Goed, je bent in het water. Vanaf nu is het zaak om in beweging te blijven! Het water is verwarmd, maar nog steeds een stuk koeler dan je lichaamstemperatuur. Na verloop van tijd ga je dus afkoelen. Hou jezelf dus zoveel mogelijk warm. 
  • Een badmuts is natuurlijk altijd onmisbaar bij het zwemmen, maar nu is er een extra goede reden: hij vermindert niet alleen je weerstand in het water, maar voorkomt ook warmteverlies via je hoofd. Van stijlvol zwart tot kleurrijk en opvallend, hier kun je een mooie uitkiezen. Of twee, voor extra isolatie.
  • Eenmaal uit het water is het zaak je zo snel mogelijk af te drogen een aan te kleden. En vergeet niet dat welverdiende kopje koffie of thee te scoren na afloop. Geloof ons, je dag zal niet meer stuk kunnen!

Auteur en foto’s

Lara Mol

Over de auteur

Lara Mol

Gastauteur voor zwembrilletjes.eu. Daarnaast freelance tekstschrijver en yogadocent. De liefde voor water is aangeboren, sinds de eerste Ironman nam het zwemmen een serieuze wending. Altijd gelukkig te maken met een spontane duik in zee.

Bekijk alle artikelen