Waar kan je nog zwemmen tijdens de lockdown? Het De Mirandabad in Amsterdam was lange tijd het enige zwembad in Nederland waar je nog terecht kon om lekker baantjes te zwemmen. Niet iedereen was daarvan op de hoogte, maar naarmate we allemaal steeds langer stil zaten verspreide dit nieuws zich door heel Nederland. De populariteit van het De Mirandabad werd na een nieuwsbericht op de NOS zo groot dat er lange digitale wachtrijen ontstonden om nog een plekje te kunnen bemachtigen. De roep om meer buitenzwembaden die tijdens de lockdown open konden was geboren.

Waar kan je nu zwemmen?

Naast het De Mirandabad is nu ook het Aquacentrum Den Helder geopend, met een aangename watertemperatuur van 28 graden kan je hier comfortabel 45 minuten achter elkaar zwemmen.

Ook De Kemenade in Dronten heeft een geopend buitenzwembad. Het zwembad is wat kleiner en reserveren gaat per e-mail. Misschien iets minder geschikt voor de fanatieke banenzwemmer.

Een plek waar banen zwemmen nu weer prima kan is zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn. Met een temperatuur van 21 graden moet je hier lekker doorzwemmen om warm te blijven en de 50 minuten zwemtijd vol te maken.

Om aan de grote vraag te voldoen is in Amsterdam ook het Noorderparkbad geopend. Ook hier kan, net als in het De Mirandabad, 45 minuten gezwommen worden. In tegenstelling tot het De Mirandabad heeft het Noorderparkbad een lengte van 25 meter. De temperatuur kan schommelen tussen de 18 en 21 graden. Lekker doorzwemmen dus of draag een wetsuit voor wat extra comfort.

Vanaf 1 februari is ook het Groenhovenbad in Gouda geopend. Het 25-meterbad heeft een temperatuur van 19-21 graden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Na het online reserveren kan er 45 minuten gezwommen worden.

Vanaf vrijdag 5 februari gaat zwembad De Crommenije in Krommenie open. Het zwembad gaat elke dag open en bezoekers kunnen 45 minuten zwemmen in het 50-meterbad.

Inmiddels is ook zwembad De vrije slag in Bennekom geopend. Reserveer snel om gebruik te maken van dit unieke aanbod.

Vanaf 15 februari gaat zwembad het Hoekse Badje in Hoek van Holland open. Voor 5 euro kan je 45 minuten zwemmen . De temperatuur van het water is tussen de 21 en 21,5 graden Celcius.

Het buitenbad van zwembad de Meerkamp in Amstelveen is sinds 17 februari geopend. Er wordt gezwommen in blokken van een uur waarin je 55 minuten kan zwemmen.

In het buitenbad Ariën Prins van Wijngaarden in Hasselt is het mogelijk om banen te zwemmen bij een temperatuur van 25 graden.

In zwembad de Kragge kan bij een comfortabele temperatuur van 28 graden ook met kinderen gezwommen worden.

Sinds 1 maart is het buitenzwembad van Aquacentrum Malkander weer geopend.

Ook is sinds 1 maart het buitenbad van het Bosbad in Putten geopend. Zwemmers kunnen baatjes trekken bij een temperatuur van 21 graden.

Het Borgelerbad is met ingang van 1 maart ook weer geopend om 45 minuten per blok te kunnen zwemmen.

In het Twentebad in Hengelo is het mogelijk om 45 minuten te zwemmen tegen het actietarief van € 2,50.

Per 5 maart is Zwembad Pernis weer geopend na een storing in de verwarmingsinstallatie.

Het buiten wedstrijdbad van Zwembad de Tippe in Henio is sinds 7 maart geopend. Zwemmen gaat in blokken van 45 minuten bij een temperatuur van 21 graden.

Sinds 8 maart is het buitenbad van Zwembad Vollenhove ook geopend.

Ook openlucht zwembad De Leemdobben in Vries is sinds 8 maart weer open om in tijdsblokken van 45 minuten te kunnen zwemmen.

In Naaldwijk is ook zwembad De Hoge Bomen geopend.

Vanaf 15 maart is het buitenbad van Zwembad de Fakkel in Ridderkerk ook geopend.

Openluchtzwembad Klarenbeek is ook sinds 15 maart geopend.

Ook op Texel kan weer gezwommen worden. Zwembad Molenkoog is geopend voor een zwemsessie van 45 minuten.

In Andel is AquaAltena geopend.

Sinds 21 maart is ook zwembad de Kuiperberg in Ootmarsum geopend voor banen zwemmen.

Op maandag 22 maart is zwembad Sportcentrum Papendrecht ook geopend.

Onverwarmd baantjes zwemmen kan in het buitenbad van Mosaqua in Gulpen.

Het buitenbad van zwembad It Gryn in Stiens is per 29 maart open.

Zwembad Buitenmeere in Opdam is vanaf 29 maart open voor zowel banen zwemmen voor volwassen als recreatief zwemmen voor de jeugd.

Vanaf 29 maart kan er gereserveerd worden voor zwembad de Papiermolen in Groningen. Het bad gaat op 1 april open.

Op zaterdag 3 april gaat zwembad de Doetsekom in Giessenburg weer open voor het seizoen van 2021.

In het 50 meter bad van Wolfslaar in Breda kan vanaf 1 april weer gezwommen worden.

Nog meer zwembaden?

Of er nog meer zwembaden open in gaan maart en april 2021 blijft de vraag. Sommige zwembaden hebben inmiddels toestemming van de gemeente, maar of het haalbaar is om open te gaan blijft een lastige afweging. De combinatie van watertemperatuur en het kunnen handhaven van de coronamaatregelen spelen hierbij een belangrijke rol.

Mochten er nog extra zwembaden open gaan dan voegen we deze toe aan dit artikel om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

Over de auteur

Ivo Hofland

Groot zwemfanaat en online specialist, en daarom ook het brein achter Zwembrilletjes.eu. Als hij niet aan het openwaterzwemmen is of zich in de crossfitbox of yogastudio bevindt, deelt hij graag zijn kennis en ervaring en het laatste nieuws op zwemgebied. Stay tuned!

Bekijk alle artikelen