Zwemmen met een zwemboei

Misschien is het jullie al opgevallen, maar sinds kort verkopen we ook zwemboeien in de webshop. De zwemboei is een groeiend fenomeen, je ziet steeds meer mensen zwemmen met de opvallende oranje boei achter zich aan. Ook bij open water tochten zie je dat het gebruik van een zwemboei soms verplicht wordt gesteld. Een zwemboei wordt om verschillende redenen gebruikt. Deze redenen kunnen van persoon tot persoon verschillen. In dit artikel wil ik de verschillende voor en nadelen van de zwemboei benoemen.

Zoals de namen van de meeste merken zwemboeien, bijvoorbeeld Swim Secure en SaferSwimmer, al doen vermoeden is de veiligheid bij het zwemmen één van de redenen om te zwemmen met boei. Je vergroot met de zwemboei je zichtbaarheid, zodat andere watersporters je sneller in de gaten hebben.

Echter kan een zwemboei ook een vals gevoel van veiligheid geven. Het is geen middel wat voor extra drijfvermogen zorgt en je gaat er niet verder van zwemmen. Ben je nog niet zo’n held in het open water, denk dan niet dat een zwemboei daar verandering in gaat brengen. Uiteraard kan je even uitrusten door aan de zwemboei te gaan hangen, maar het is geen life saving device. Daarom voor de duidelijkheid nog even de enige reden die te maken heeft met veiligheid: een zwemboei moet je gebruiken om beter op te vallen voor andere watersporters.

Mijn belangrijkste reden om te zwemmen met een zwemboei is het meenemen van je waardevolle spullen. Als je lange stukken gaat zwemmen laat je liever niet je portemonnee, telefoon of sleutels achter op de kant. Met een zwemboei in combinatie met dry bag kan je veilig en droog al je spullen meenemen. Afhankelijk van de inhoud kan je ook je schoenen, kleren en handdoek meenemen. Dit geeft je de mogelijkheid om in plaats van een rondje eens een oversteek te maken en op een andere plek het water te verlaten.

Wat drinken met een zwemboei

Zwemboei drinkenGa je meer dan 3 kilometer zwemmen dan kan het handig zijn om wat te drinken onderweg. Ook je sportdrank kan je meenemen in je dry bag, zodat je niet halverwege zonder energie komt te zitten. Je kan hier een gewone dry bag voor gebruiken, maar er is ook een speciale zwemboei waar je bidon binnen handbereik zit.

Al met al maakt het gebruik van een zwemboei je zwemtocht veiliger en comfortabeler. Denk er alleen om dat je nog steeds zelf verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid. Let daarom nog steeds op of boten je zien en zorg dat je van te voren weet dat de afstand die je voor ogen hebt haalbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *