Niets mis met onze eigen Noordzee natuurlijk, maar als je dan toch je vakantie nog moet boeken en van zwemmen houdt, overweeg dan het schitterende Spaanse eiland Mallorca. Ondergetekende vertoefde er een weekje voor triatlontraining en vakantie, en zwom dagelijks in de baai van Alcúdia. Schitterend helder blauw water, hier en daar een zeester en een strand met palmbomen; wat wil een mens nog meer?

Mallorca heeft onder veel Nederlanders de reputatie een feesteiland te zijn. Vooral El Arenal is berucht. Maar het eiland heeft zoveel meer te bieden dan resorts en goedkope cocktails! Met z’n adembenemende, ruige gebergte, idyllische mediterrane dorpjes en stadjes en prachtige stranden en baaien is het een fantastische vakantiebestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers én een waar Walhalla voor triatleten en zwemmers.

Het eiland, een van de Balearen, ligt ten oosten van Spanje, ongeveer ter hoogte van Valencia. Het wordt omringd door de Balearische Zee, die weer deel uitmaakt van de Middellandse Zee. Dat is meteen een van de factoren die zwemmen in Mallorca zo aangenaam maakt. Omdat de Middellandse Zee een binnenzee is, is deze nauwelijks onderhevig aan getijden. Het verschil tussen eb en vloed is maar een paar centimeter. Dat is in de Noordzee wel anders. Minder stroming dus, en minder hoge golven. Ook de watertemperatuur is een stuk milder, zeker in de zomer. Een wetsuit heb je hier niet nodig!

Wat de baai van Alcúdia tot een ideale zwemplek maakt is de beschutte ligging. De baai is afgebakend met boeien, waarbinnen in principe geen boten komen. Zo kun je redelijk veilig zwemmen en je goed oriënteren door van boei naar boei te zwemmen. Blijf wel altijd aan de binnenzijde, en blijf uit de buurt van de steigers; hier kunnen boten aanleggen.

Overigens is het eiland ook voor de recreatieve zwemmers en strandgangers een absolute aanrader. Mallorca heeft een paar drukke en bekende stranden, maar er zijn ook prachtige verborgen parels te ontdekken in een van de vele rotsige inhammen en baaitjes die het eiland rijk is. Vergeet je zwembril niet, want ook het onderwaterleven is er prachtig! Ondergetekende gaat zeker nog eens terug om veldwerk te verrichten!

Auteur

Lara Mol

Over de auteur

Lara Mol

Gastauteur voor zwembrilletjes.eu. Daarnaast freelance tekstschrijver en yogadocent. De liefde voor water is aangeboren, sinds de eerste Ironman nam het zwemmen een serieuze wending. Altijd gelukkig te maken met een spontane duik in zee.

Bekijk alle artikelen