Een wetsuit. Aanvankelijk leek het me helemaal niks. Een hoop gedoe om ‘m aan en uit te trekken, zwemmen met rubber om je schouders en een diepte-investering om er één aan te schaffen. Maar toen ik me eenmaal had ingeschreven voor een triatlon, moest ik er toch aan geloven. Om erachter te komen dat het zo slecht nog niet is, zo’n wetsuit.
Soorten en maten wetsuits
Wetsuits voor zwemmers zijn er in vele soorten, maten en prijscategorieën. Je hebt mouwloze wetsuits, wetsuits met korte mouwen en pijpen en wetsuits met lange mouwen en pijpen. Sommige pakken zijn vooral gemaakt om je warm houden, andere hebben extra drijfvermogen in de benen om te corrigeren voor een (nog) niet perfecte techniek. En er zijn pakken voor schoolslag en pakken voor borstcrawl. Bij het aanschaffen van een wetsuit is het dus belangrijk om je te bedenken welk doel je voor ogen hebt.
Ook is het zeer aan te bevelen diverse pakken te passen en te testen voor je tot de aankoop over gaat. Een wetsuit moet goed strak zitten om te zorgen dat je soepel door het water glijdt, maar weer niet zo strak dat je moeite hebt met ademen of bewegen. Zelf ging ik voor een volledig wetsuit zonder extra drijfvermogen. Mijn overweging? Met een lang pak kun je zowel een triatlon doen als de hele winter door buitenzwemmen. En het extra drijfvermogen kan tegen je werken als je al recht in het water ligt; je voeten trappelen dan al snel boven het wateroppervlak.

Hoe zwemt het?
Een stuk beter dan gedacht! Wat mij betreft is het grote voordeel van een pak dat je veel langer kunt zwemmen voordat de kou vat op je krijgt. Wanneer de watertemperatuur laag is en/of je lange afstanden wilt maken, krijgt je lichaam op een gegeven moeite om je kerntemperatuur op peil te houden. Zeker wanneer je een laag vetpercentage hebt. Dat kost een hoop extra energie, die je beter in het zwemmen kunt steken.
De belemmering van het pak valt ook alleszins mee: de meeste (goede) wetsuits zijn zo ontworpen dat de stof rond je schouders zo soepel mogelijk is, zodat je zo min mogelijk weerstand ervaart tijdens het zwemmen. Je schouders en bovenarmen moeten wel iets harder werken, maar dat went gauw. En het aan- en uittrekken? Ja, het aantrekken is wel even een gedoe, maar oefening baart kunst. Uittrekken daarentegen gaat dan weer behoorlijk snel; wel zo prettig als je na het zwemmen nog op de fiets moet springen bijvoorbeeld.
Een pak tijdens een triatlon of zwemwedstrijd?
Bij officiële events kunnen pakken verplicht, toegestaan of niet toegestaan zijn, afhankelijk van de temperatuur van het water. Bovendien gelden voor triatlons andere regels dan voor zwemwedstrijden in open water. Het is dus altijd belangrijk even de regelementen te checken als je je hebt ingeschreven voor een wedstrijd.
In principe geldt voor zwemwedstrijden in open water dat wetsuits verplicht zijn tussen de 15 en de 18 graden Celsius. Onder de 15 graden mag er niet gezwommen worden, terwijl er vanaf 18 graden zonder wetsuit moet worden gezwommen. Voor triatlons geldt dat pakken verplicht zijn onder de 15,9 graden. Ze worden verboden vanaf 20 tot 24 graden, afhankelijk van de afstand, je niveau en je leeftijd. De mogelijkheden om met wetsuit te zwemmen zijn bij een triatlon dus groter dan bij zwemwedstrijden. Vanwege het snelheidsvoordeel zullen triatleten wanneer mogelijk met pak zwemmen.
Kortom, zo’n pak in de kast is toch wel erg prettig om te hebben, zeker als je het hele jaar door wilt zwemmen, of graag aan races meedoet. Al gaat er uiteindelijk natuurlijk niets boven een heerlijke pakloze duik!
Auteur
Lara Mol
