Zwemwater kwaliteit

Normaal gesproken is eind augustus de kritieke periode voor het buiten water. Na een lange periode van warmte beginnen diverse soorten algen te groeien in je favoriete zwemwater. Waaronder blauwalg die, wanneer deze afsterft, voor de mens schadelijke toxines vrij laat komen. Dit jaar is de warmte pas laat op gang gekomen en hebben we relatief lang en zonder problemen in het buiten water kunnen zwemmen. Echter met de huidige temperaturen van 30+ graden is het niet verwonderlijk dat het water nu niet meer van goede kwaliteit is.

Blauwalg is vervelend en kan irritaties aan ogen en huid opleveren. Ook is het mogelijk dat je last krijgt van hoofdpijn of maag- en darmproblemen. Zwemmersjeuk is een ander fenomeen waarbij je met allerlei bultjes het water uit komt. Er zijn dan larven van insecten je huid binnen gedrongen en sterven daar af. Meestal verdwijnen deze bultjes na 12 uur. Wat minder vaak voorkomend, maar wel het meest gevaarlijk, zijn de ziekte van Weill en Botulisme. De ziekte van Weill tast de nieren en lever aan en wordt veroorzaakt door een bacterie die door ratten kan worden overgedragen. Botulisme is te herkennen aan sterfte van dieren. Ga dus niet zwemmen op plekken waar dode vissen of (water)vogels te vinden zijn.

Wil je weten wat de kwaliteit is van het water waar je in wilt gaan zwemmen dan kan je een kijkje nemen op zwemwater.nl. Alle officiële zwemwateren worden regelmatig gecontroleerd en de resultaten komen op deze website terecht. Naar aanleiding van de resultaten kan er een waarschuwing worden gegeven voor het zwemwater, maar er kan ook een negatief zwemadvies worden afgegeven of zelfs een verbod om te gaan zwemmen.

Let er wel op dat metingen zo eens in de twee weken plaats vinden. In twee weken tijd kan er veel gebeuren en kan met warme dagen plots veel meer blauwalg ontstaan dan goed voor je is. Ga dus niet alleen af op deze meetgegevens, maar wees zelf ook kritisch richting het water waarin je gaat zwemmen. Drijft er veel alg aan het oppervlakte dan kan dit al een teken zijn dat de kwaliteit van het water achteruit aan het gaan is. Ook hangt er vaak een typische licht stinkende geur bij het water wanneer de kwaliteit niet meer goed is. Zwem je het hele seizoen met regelmaat in hetzelfde water dan leer je de subtiele verschillen in waterkwaliteit kennen. In het begin van het seizoen zal het water helder zijn. Naar mate de temperatuur hoger wordt begint het water troebel te worden en nog wat later in het seizoen zie je de eerste alg deeltjes in het water dwarrelen. Blijft het voor langere tijd achter elkaar warm en zitten we inmiddels in augustus of september dan is het oppassen geblazen. Helemaal als je de geur of één van de andere al eerder genoemde kenmerken herkend.

Als het water van slechte kwaliteit is dan wordt het afgeraden om er nog in te zwemmen. Ga je toch zwemmen zorg dan voor een goede douche na afloop, dit is sowieso verstandig na het zwemmen in buiten water. Gelukkig is er nog een andere oplossing en dat is de zee. De kwaliteit van de zee is veel constanter en zo lang er geen gekke dingen gebeuren kan je hier altijd nog terecht. Laat in de comments weten hoe jij slecht zwemwater herkend en wat je vervolgens doet om toch te kunnen zwemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *