Om te laten zien dat je tot alles in staat bent, goed bent afgetraind en wel houdt van een uitdaging, kun je ervoor kiezen om mee te doen aan een triatlon. Dat wil zeggen dat er gezwommen, gefietst en hardgelopen gaat worden. Ben je aan het eind van die drie onderdelen het eerst bij de finish, dan is de trofee voor jou. Toch bereik je die eindstreep niet zomaar, want voordat er hardgelopen en gefietst kan worden, moet er eerst flink gezwommen worden. Om meteen de voorsprong te pakken, kun je er maar beter voor zorgen dat je goed bent uitgerust om alles uit die zwemkilometers te halen.

De driekamp van vroeger

De allereerste triatlon werd al ergens in de jaren ’20 gehouden. Dat betekent dat dit soort wedstrijden al bijna 100 jaar oud zijn. In de tussentijd is er veel veranderd, maar is men de oorsprong van de sport nooit uit het oog verloren. De volgorde van de drie sporten die beoefend worden, is wel eens anders geweest, maar vandaag de dag springt men eerst in het water, dan op de fiets en legt men de laatste meters met de benenwagen af. Toch is niet iedere driekamp identiek, want er wordt nogal gevarieerd in afstanden en locaties. Hoewel de sport sinds 2000 Olympisch is, legt men ook daar een aangepaste afstand af. Dat betekent echter wel dat er in de laatste jaren steeds meer belangstelling voor deze combinatie van sporten is ontstaan. Desalniettemin blijft het trainen voor drie verschillende sporten over het algemeen enorm zwaar.

Zwemmend uit de startblokken

Omdat men bij een triatlon eerst in het water duikt, is het van levensbelang om een sterke, slimme zwemmer te zijn. De juiste uitrusting, waaronder Open water zwembril en badmuts, is van groot belang. Door goed getraind en voorbereid te zijn, lig je al gauw meters voor op je concurrentie.

Over de auteur

Ivo Hofland

Groot zwemfanaat en online specialist, en daarom ook het brein achter Zwembrilletjes.eu. Als hij niet aan het openwaterzwemmen is of zich in de crossfitbox of yogastudio bevindt, deelt hij graag zijn kennis en ervaring en het laatste nieuws op zwemgebied. Stay tuned!

Bekijk alle artikelen